Recensie: Twee vega-vervolgen om enthousiast over te zijn: De groene smaakbijbel én de Basis plantaardig

03 oktober 2023 , door Daan van der Valk
| |

Het komt niet vaak voor dat er van twee favoriete kookboeken een vervolg uitkomt en waar ik dan weer enthousiast over ben. In 2004 verscheen Filip Verheydens De basis. Ik werkte toen in de Larense Boekhandel en heb toen er honderden van verkocht, met basisrecepten in een luxe jasje op hoog niveau. In 2011 verscheen De smaakbijbel van Niki Segnet. Ook dit kookboek werd een bestseller; zonder plaatjes maar superinspirerend door alle bijzondere combinaties  die uitgelegd worden. Met een meer dan goede pen beschrijft Niki op een bijna literaire manier combinaties van producten die je zelf nooit zou kunnen bedenken.



Het is bijzonder dat van deze twee favoriete kookboeken bijna gelijktijdig een eigentijdse nieuwe variant is verschenen: een plantaardige editie. De groene smaakbijbel gaat over vijfhonderd plantaardige ingrediënten en achtduizend verrassende combinaties. ‘De absolute kampioen in het combineren van smaken,’ zegt Yotan Ottolenghi erover.

De basis plantaardig gaat uit van vertrouwde recepten, en stelt praktische vragen: hoe kan bechamelsaus zonder boter? Hoe maak je zeewierbouillon? Wat dacht je van een plantaardige roerei? Al deze vragen en recepten worden opgetekend door vegan chef Piet-Jan Lint en op een eenvoudige manier in beeld gebracht door culinair fotograaf Tony Le Duc – die ook al de oorspronkelijke De basis illustreerde.

Kortom: twee plantaardige bijzondere kookboeken die in geen enkele kookboekenkast mogen ontbreken.

Daan van der Valk is boekverkoper bij Boekhandel Van Rossum. Samen met Maartje Kouwenberg beheert hij de categoriepagina Kookboeken en Tuinboeken.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum