Recensieoverzicht

Het publieke en private leven van prins Charles

25 september 2017 In februari 1993 stond nog maar 4 procent van de Britse bevolking achter prins Charles in zijn huwelijksperikelen met prinses Diana; 38 procent vond hem ongeschikt voor het koningschap. Een schrikbarend lage populariteit voor een man die beseft dat het voortbestaan van de monarchie afhangt van de steun van de Britten. (Op de vraag hoelang de monarchie nog zal bestaan, antwoordde prins Charles ooit: ‘Zolang het volk het wil.’) De enquête vond plaats kort nadat de Camilla-tapes in de openbaarheid werden gebracht. Daarin gaf de prins tijdens telefoonseks met zijn minnares Camilla Parker Bowles te kennen terug te willen keren – hij gelooft heilig in reïncarnatie – als haar tampon. De Britse kroon had nogal aan glans ingeboet bij die gedachte. Een recensie door Eric Palmen.

Misdaad en straf en een niet-gehoorde stem

25 september 2017 Met het boek Die vervloekte Dostojevski (2012, vertaling Kiki Coumans) verlaat Rahimi, nu writer in residence aan het Spui, de stilte van de lege kamers die vooral het decor vormden van Steen van geduld (Prix Goncourt 2008) en Labyrinth van angst en droom. In die romans speelde de oorlog zich buiten af en zaten de hoofdpersonen binnen, veilig maar ook gevangen. Nu laat de schrijver zijn hoofdpersoon Rassoel terugkeren in Afghanistan en dwalen door het Kaboel van de jaren tachtig, dat grotendeels verwoest is en wordt door bombardementen.

Tekenaar met twee maskers

19 september 2017 In Europa lijkt de kernramp in het Japanse Fukushima als gevolg van de tsunami in 2011 vrijwel vergeten. In Japan echter wordt nog steeds gewerkt aan de ontmanteling van de reactor en zijn bepaalde gebieden rond de centrale nog steeds verboden gebied. Manga-tekenaar Kazuto Tatsuta geeft in de graphic novel Ichi-F een autobiografisch, minutieus verslag van zijn werkzaamheden in de centrale na de ramp. Veilig werk, zo is zijn overtuiging. Maar is het dat ook? Het boek roept méér vragen op en nodigt uit tot discussie – onbedoeld maar van grote waarde. Door Martin Smit.

Angela Merkel, een Duits fenomeen

18 september 2017 Op zondag 24 september gaan de Duitsers naar de stembus. Het lijkt erop dat Angela Merkel, bondskanselier vanaf 2005, de verkiezingen gaat winnen. In Angela Merkel. Een politieke biografie beschrijft journaliste Michèle de Waard haar politieke leven. Ook Margriet Brandsma, oud-correspondente van de NOS, probeert het raadsel Merkel te ontrafelen. Door Jerker Spits.

Spionnen aan het woord in de nieuwe Julia Deck

12 september 2017 Vanaf vandaag ligt Sigma, de nieuwe roman van Julia Deck, in de winkel. In Nederland kennen we de Franse schrijfster van haar debuutroman, Viviane Élisabeth Fauville, die vorig jaar in het Nederlands verscheen bij Uitgeverij Vleugels en onlangs werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2017. In Decks nieuwe roman, over een verdwenen schilderij dat weer boven water is gekomen, leidt de combinatie van genres tot vraagtekens. Maar die vraagtekens blijven klein genoeg om door te lezen tot het einde. Een bespreking door Joeba Bootsma.

Cognetti's De acht bergen: een toproman, gevormd uit bergen

07 september 2017 Ook voor wie niks om natuurbeschrijvingen of bergbeklimmen geeft is De acht bergen van Paolo Cognetti een schitterende en onvergetelijke roman. De in 1978 geboren Italiaanse schrijver kreeg er in 2017 de prestigieuze Premio Strega voor, en het boek zal de komende jaren in meer dan dertig landen in vertaling verschijnen - in Nederland in die van Yond Boeke en Patty Krone. Volkomen terecht, meent Maarten Asscher.

Een prachtboek over de rijkere Oudheid van de Renaissance

05 september 2017 Oudheid als ambitie is zo’n boek waarvan je al jaren hoopt dat iemand het schrijft: een overzicht van de door de eeuwen veranderende omgang met de oude wereld. Idealiter is dat een trilogie, met een eerste deel over de continuïteit van de laatantieke cultuur in de Middeleeuwen, daarna een deel over de periode die begint met de Renaissance en tot slot een deel dat begint met Montesquieu en Winckelmann. Enenkel en Ottenheym bieden het middendeel. Een recensie door Jona Lendering, doorgeplaatst van Mainzer Beobachter.

Atiq Rahimi’s met angst gevulde stiltes in lege kamers

04 september 2017 Atiq Rahimi (1962) verblijft in september op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence boven de winkel van Athenaeum aan het Spui in Amsterdam. Het is een mooi moment om opnieuw kennis te maken met zijn indringende en belangrijke werk. Net zoals Youssouf Amine Elalamy een aantal jaren geleden met De clandestienen vluchtelingen een gezicht gaf en het Westen liet zien welke ellende er achter iedere vluchtpoging uit Afrika naar Europa schuilgaat, zo raakt Atiq Rahimi de lezer in Steen van geduld (Prix Goncourt 2008) en Labyrinth van angst en droom met zijn close-ups van het trieste leven van vrouwen en vluchtelingen in Afghanistan. Door Arjen van Meijgaard.

Kruispunt Kenia

29 augustus 2017 De wereld verandert in een ongekend tempo. Dat is een open deur, maar soms voel je het sterker dan anders. De Afrikaanse droom. Over de opkomende middenklasse in Nairobi maakt je er indringend van bewust. Schrijfster Carien Westerveld gebruikt haar literaire bronnen, en vooral de recente levensgeschiedenissen die zij optekende, zeer effectief. In een samenleving waar tribale herkomst en waarden nog meebepalend zijn (zie de roerige verkiezingen van begin augustus), levert die snelle ontwikkeling hoogspanning op voor degenen die haar moeten waarmaken. Een recensie door Esther Wils.

Schrijven over dat waar je niet over schrijven kunt

28 augustus 2017

Zeven jaar geleden is het dat Nicole Krauss’ laatste roman Great House verscheen. En nu is er dan eindelijk Forest Dark, een bomvolle ideeënroman over twee mensen die, elk op hun eigen manier, worstelen met het menselijk tekort. Krauss’ nieuwste is een indrukwekkende en ontroerende tour de force die maakt dat je haar direct vergeeft dat je er zo lang op hebt moeten wachten.

MINDBOOKSATH : athenaeum