Recensieoverzicht

Fly on the wall zorgt voor slapeloze nacht #Trump

19 januari 2018 Toen in de avond van 8 november 2016, even na achten, steeds duidelijker werd dat het onvoorstelbare stond te gebeuren, barste Melania in huilen uit, terwijl manlief Donald Trump bleek wegtrok, alsof hij met de eerste exitpolls een spook had gezien. Hij had haar nog zo beloofd dat het na de verkiezingen voorbij zou zijn. De publicatie in de New York Post van haar naaktfoto’s, stille getuigen van haar carrière als jong model in Slovenië, gaf de doorslag. Melania wilde niet onder een vergrootglas leven. Ze ambieerde allerminst de rol van first lady. Michael Wolff presenteert bekende feiten samenhangend, met een superieure stijl - in Fire and Fury (Vuur en woede verschijnt zaterdag in vertaling, reserveren kan al). Door Eric Pamen voor Biografieportaal.nl.

Siciliaans spektakel

15 januari 2018 Hoewel de bereninvasie van Sicilië al eeuwen geleden plaatsvond en deze gebeurtenis vrijwel uit het collectieve geheugen is verdwenen, wordt door verhalenvertellers nog steeds gesproken over 'de beroemde bereninvasie van Sicilië'. Met het gelijknamige boekje ontrukt auteur Dino Buzzati deze geschiedenis vol spanning, avontuur, eerzucht, humor, verraad en jaloezie, aan de vergetelheid. Tenminste, dat is wat hij ons wil doen geloven. Met als hoofdrolspelers een gemoedelijk berenvolkje, een kwaadaardige groothertog, een maffe tovenaar, de meedogenloze Snaterkater, spoken en een amateurdetective, heeft Buzzati een boeiend en opwindend verhaal geschapen. Niet alleen voor jonge lezers. Door Martin Smit.

Achtergrond en voorgrond

11 januari 2018 Quizvraag. Hanna Bervoets, Jamal Ouariachi, Maartje Wortel, Wytske Versteeg, Christiaan Weijts, Jan van Mersbergen, Gustaaf Peek, Carolina Trujillo, Rachida Lamrabet, Sanneke van Hassel, Yves Petry en Esther Gerritsen - wat hebben deze auteurs gemeen? Een prijs. Maar twee van hen wonnen de Anton Wachterprijs, twee de F. Bordewijkprijs, maar een de Libris Literatuurprijs, en maar een schreef het Boekenweekgeschenk. Allemaal wonnen ze BNG Nieuwe Literatuurprijs voor een jong oeuvre. Toen waren het beloftes, zoals Marjolijn van Heemstra dat dit jaar is. Waarom? We herlazen haar roman En we noemen hem en haar columnbundel Het groeit! Het leeft!. Een bespreking door Daan Stoffelsen.

Een reis door een wereld onder water

10 januari 2018 Het Boek van Stof is vooral spannend. Het is zelfs een beetje horrorachtig. Maar het is ook een heel mooi boek. Het gaat over een reis door een wereld die onder water staat. Toen ik de nieuwe Philip Pullman kreeg vond ik het er meteen heel mooi uitzien, ik wilde direct beginnen met lezen, omdat het er spannend uitzag en ook een beetje vreemd - je wist niet meteen wat er ging gebeuren. Ik vind dat de omslag niet helemaal past bij het verhaal want het maakt het boek donkerder dan het is. Maar misschien is dat ook wel goed omdat het je wel nieuwsgieriger maakt. De plaatjes boven ieder hoofdstuk waren altijd heel mooi, volgens mij zijn het houtsneden. Door Bruno Beeke.

Nederlandse verslagen uit rood Rusland

09 januari 2018 Oktober 1917, de Russische Revolutie. Twijfel en angst overheersen bij Nederlandse families die in Rusland wonen en werken. Kunnen ze blijven nu de maatschappelijke situatie zo onzeker wordt, of moeten ze terugkeren naar het veilige Nederland? Blijven kan immers betekenen gearresteerd te worden door de 'Roden'. De Nederlanders, kooplui, ondernemers en diplomaten en hun families, zijn financieel in goede doen en behoren dus tot de bourgeoisie. In Hoe komen wij heelhuids uit deze hel van historica Janine Jager, wordt nauwkeurig het onzekere verblijf en de gevaarlijke vlucht uit Rusland van een aantal Nederlanders gereconstrueerd. Door Martin Smit.

Europa: grillig en dapper

08 januari 2018 Voor zijn roman Die Hauptstadt won de Oostenrijkse Robert Menasse de Deutscher Buchpreis. 'Het eigentijdse is daarin literair zo omgezet, dat tijdgenoten zich herkennen in het werk en nakomelingen deze tijd beter zullen begrijpen', oordeelde de jury. Menasse beschrijft de Brusselse bureaucratie en haar uitwassen. Hij laat levendige personages zien, schrijft geëngageerd en met oog voor ontroerende details. Door Jerker Spits.

De openbare en geheime levens van Chris van Abkoude alias Charles Winters

04 januari 2018 Het is de scène in de automatiek waar ik minstens een keer per week aan moet denken bij het passeren van zo’n snackmuur. De Rotterdamse kwajongen Pietje Bell, de grote jeugdboekenheld uit het werk van schrijver Chris van Abkoude, is met Jozef Geelman, de saaie zoon van de stoffige drogist, bij een automatiek. Met een handigheidje wipt Pietje het valse gebit van de jongen in een openstaand vakje en klapt het deurtje dicht. De gierige Jozef moet zelf een kwartje opdiepen om zijn tanden uit het glimmende luikje te kunnen halen. Axel van der Ende over Dát is Pietje Bell. Het geheime leven van Chris van Abkoude door Jan Maliepaard en Jan Oudenaarden.

Onweerstaanbaar en angstaanjagend

04 januari 2018 Corey en haar beste vriendin Kyra zijn al sinds hun jeugd onafscheidelijk. Maar Corey verhuist, en laat Kyra achter in hun geboortedorp Lost Creek. Zeven maanden na Corey's vertrek wordt Kyra dood onder het ijs aangetroffen. Wat is er precies gebeurd? Was het wel zelfmoord? Radeloos en vol vragen keert Corey terug naar Lost Creek, vastbesloten om antwoorden te krijgen. Maar niets is wat het lijkt. Een recensie door Selma Ncharre Njoupouo

De maritieme geschiedenis van Europa tot 1500

02 januari 2018 De zee heeft de mens vanaf het vroegste begin gefascineerd, niet alleen omdat hij er in zijn levensonderhoud van afhankelijk was, maar ook omdat de zee, en zeker de oceaan, groots en mysterieus was in zijn uitgestrektheid, onpeilbare diepte en grillige karakter. De ontwikkeling van de Europese geschiedenis is nauw verbonden met het water van de Middellandse Zee en dat van de Atlantische Oceaan. De grote Britse archeoloog Barry Cunliffe schreef met On the Ocean een maritieme grand narrative van prehistorie tot en met het bedwingen van de Atlantische Oceaan door mannen als Erik de Rode, Columbus en Vespucci. Door Roel Samelink

Buiten is alles eng

29 december 2017 Elliot slikt Moloxetine. Dat helpt tegen zijn angst voor alles en voor zijn grootste vijand, het beest dat zich binnen in hem roert. Elliot is maar voor een paar dingen niet bang: Mam, zijn tante Shirley, Dokter Gibson en de kleur wit. Twee dagen voor Kerst gebeurt het onvoorstelbare: de Moloxetine is op. Mam en Shirley zijn allebei verdwenen tijdens het ophalen van de pillen. Doktor Gibson is op reis. En ze zijn allemaal onbereikbaar vanwege een sneeuwstorm die alle telefoonlijnen overhoop heeft gehaald. Het enige wat er op zit is om Mam te zoeken. Er is alleen een klein probleempje, daarvoor moet hij naar buiten. Sofia Hussain over de nieuwe Kevin Brooks.
MINDBOOKSATH : athenaeum