Leesfragment: N8

27 november 2015 , door Diverse auteurs
| | | | | | | | | | | | |

De museumnacht - kortweg N8 - biedt elk jaar weer gelegenheid zelf onderdeel uit te maken van de kunst of de geschiedenis. Dit jaar kan dat met de foto's die jongeren uit Nieuw-West maakten onder begeleiding van Ahmet Polat in FOAM of met de lezing van Ellen de Bruin (Onsterfelijkheid voor beginners) in de Hermitage. In het Allard Pierson Museum leren we hoe we wereldveroveraar kunnen worden, in het Amsterdams Historisch Museum kunnen modieuze mannen zich laten fotograferen. En bij Bijzondere Collecties verbetert men de wereld - te beginnen met een vegetarisch recept.

FOAM: Fashionshoot met Ahmet Polat

In de herfstvakantie, op 27 en 29 oktober 2010 gaf de Nederlands-Turkse fotograaf Ahmet Polat jongeren uit Nieuw-West een actieve workshop. Onder de professionele begeleiding van Polat ging een groep van ongeveer 15 jongeren (van 16 tot 22 jaar)  opzetten en uitvoeren. De jongeren zorgden zelf voor de modellen, de make-up en de kleding. In de N8 wordt de shoot gepresenteerd in FOAM. Vanavond één foto van Polat zelf, en een aantal foto's van de shoot.

Verder bij FOAM: een fotografische rondreis over de wereld met FOAM editions, muziek, verhalen en dans.

After Party, Edirne, 2008 © Ahmet Polat
After Party, Edirne, 2008 © Ahmet Polat

Fashionshoot onder leiding van Ahmet Polat, voor FOAM. (c) FOAM
© FOAM

Fashionshoot onder leiding van Ahmet Polat, voor FOAM. (c) FOAM
© FOAM

Fashionshoot onder leiding van Ahmet Polat, voor FOAM. (c) FOAM
© FOAM

Fashionshoot onder leiding van Ahmet Polat, voor FOAM. (c) FOAM
© FOAM

Hermitage: Onsterfelijkheid voor beginners

Op zoek naar een eeuwig leven? Schrijfster en journaliste Ellen de Bruin wijst de weg in de Hermitage. Maximaal 60 deelnemers, aanmelden bij infobalie. Maar wie is Ellen de Bruin? Ervaringsdeskundige? Nee, maar wel deskundige. Ze schreef het boek Onsterfelijkheid voor beginners:

Dit is een zelfhulpboek. Althans, zo zie ik het zelf graag. Het gaat over de verschillende manieren die mensen in de loop der tijd hebben bedacht om onsterfelijk te worden: om eeuwig te leven en er nog jong en gezond bij te blijven ook. Ik heb onderzocht hoe die manieren (zouden moeten) werken. Iedereen die dat wil kan vervolgens met zijn eigen favoriete manier aan de slag. Wie snel wil weten welke manier het meest geschikt voor hem- of haarzelf is,moet even doorbladeren naar het eind van dit boek. Daar staat een schema waarmee je dat vrij eenvoudig kunt bepalen.

En waarom spreekt de Bruin in de Hermitage? Om die ene bijna-onsterfelijke, Alexander de Grote, aan wie het museum een tentoonstelling wijdt. Volgens sommige, zeer betwistbare bronnen was hij op de hoogte van het geheim van onsterfelijkheid:

De geleerde franciscaan Roger Bacon (waarschijnlijk 1214-1294) had bijvoorbeeld veel kritiek op zijn medisch onderlegde tijdgenoten. Degenen die gestudeerd hadden, klaagde hij, wisten niet hoe ze medicijnen moesten bereiden en combineren. Daarop hadden de barbier-chirurgijnen het monopolie en dat vond hij een bende oplichters. Maar de afgestudeerde dokters hadden niet alleen te weinig praktische kennis, volgens Bacon kenden ze ook hun klassieken niet, want hun talenkennis was onvoldoende.
Zelf probeerde Bacon al die dingen uiteraard wel goed te doen. Hij deed voor zijn tijd nogal wetenschappelijk verantwoord experimenteel onderzoek, bijvoorbeeld naar het samenstellen van medicijnen. Hij las Arabische medische teksten, zoals die van de beroemde, invloedrijke Perzische wetenschapper Avicenna (980-1037). En uiteraard las Bacon ook de oude Grieken, want hoe verder terug in de tijd, hoe puurder de kennis.
Bacon was bijvoorbeeld onder de indruk van een boek dat Secretum secretorum heette, "Geheim der geheimen" in het Latijn. Het zou om een brief gaan die de Griekse filosoof Aristoteles in de vierde eeuw voor Christus aan de Griekse koning Alexander de Grote had geschreven. Inmiddels is duidelijk dat het een veel recentere tekst is, waarschijnlijk zo’n beetje uit de tijd en het gebied van Avicenna, tiende-eeuws Perzië dus, maar Bacon las het boek nog alsof Aristoteles het zelf had geschreven. In navolging van deze oude Griekse filosoof – dacht hij – adviseerde Bacon rabarber, vrolijkheid en aanraking door meisjes in plaats van medicijngebruik. En Bacon gebruikte het boek ook in zijn zoektocht naar het Levenselixer, de Steen der Wijzen – de stof die de mens weer in zijn oorspronkelijk door God bedoelde, perfecte staat moest terugbrengen.

Onsterfelijk worden kan, om half acht of half tien, maar slechts met zijn zestigen tegelijk.

Amsterdams Historisch Museum: Mannen en mode, op straat

Het Amsterdams Historisch Museum exposeert A'dam, de mannengarderobe toen en nu, en nodigt je (m.) op de foto te gaan. Studenten van de ArtEZ Fashion Masters (Arnhem) namen een voorschot en fotografeerden mannen in het Amsterdamse straatbeeld. Hoe omschrijven zij hun kledingstijl? Vinden deze mannen de mannenmode getuigen van lef of is deze juist laf? De resultaten zijn te zien in de presentatie op de binnenplaat, en hier, vanavond.

Je kunt ook je eigen foto's + meningen over mannenkleding insturen, zie de Flickr-pagina van het AHM. Verder op het N8-programma: petten, de film Just for Kicks, uiterlijke verzorging voor mannen en de vergaderende man.


Remco Mol (links, 'Lef of laf: “Mannen hebben wel lef! Iets simpels als een spijkerbroek en een T-shirt kan ook met veel lef gedragen worden. Mannen besteden tegenwoordig ook veel meer aandacht aan hun kleding. Lef is niet perse het dragen van een harembroek.”') en Maurice Seleky (rechts, 'Kledingstijl: “COOL NOIR. Ik ben altijd gekleed in zwart, rood en wit.”')

Allard Pierson Museum: Wereldveroveraar worden

Er is veel te leren in het Allard Pierson Museum, waar Alexander de Grote, grote leiders (Berlusconi?) en wereldveroveraars centraal staan in lezingen van psychologiedocent H.C.M. Vorst, oudhistoricus Jona Lendering, communicatieadviseur Otto Cox, defensiespecialist Ko Colijn en Italië-correspondent Andrea Vreede. Maar je kunt ook iemand worden. Wereldveroveraar bijvoorbeeld. Veel is daar niet voor nodig, legt Sonja Hoedeman uit.

'Er zijn maar vier kenmerken voor nodig: je hebt charisma nodig, je woordje klaar, een grote dosis (zelf)overschatting en sociale intelligentie. En als je dat niet hebt, dan leren Joost Tijssen en ik het je in een kwartiertje met knipoog. We doen improvisatietheater en wijden aan elk kenmerk, elke stap, een game, waar we het publiek sterk bij betrekken. Dan spelen we bijvoorbeeld zelf, met zijn tweeën, maar mogen we niet praten - de bezoeker die we aanraken geeft ons onze tekst. Of we vragen om advies.
Voor we aan die games beginnen doen we een soort warming-up, waarbij we de inschatting maken - zijn deze bezoekers potentiële wereldveroveraars? - en we proberen die vraag aan het einde definitief te beantwoorden.

Het zijn geen grote groepen, vijftien à twintig mensen maximum, in een afgebakende ruimte, in een kwartiertje, dus we hebben de tijd om nog andere activiteiten mee te pakken. En ja, dat lijkt me erg leuk. Ik kende de museumnacht niet - ik woon niet in Amsterdam - dus ik neem de gelegenheid waar hem te ontdekken.

Als je me misloopt tijdens de museumnacht, kun je mijn werk - ik ben dramadocent, regisseur en trainingsacteur - februari volgend jaar zien. Dan speelt Toneelgroep Maan de jeugdtheatervoorstelling Snorro. En het theaterbedrijf van Joost doet meer leuke dingen - Tijssen Theaterprodukties, onthoud die naam.'

Bijzondere Collecties: Wereldverbeteraars eten vegetarisch

Rondleidingen in de nieuwe expositie Wereldverbeteraars, een speaker's corner, Fifteen kookt vegetarisch, chillen en dansen, Strawberry Earth en de vegetarische kookboekencollectie van Bijzondere Collecties, aangevuld met nieuwe boeken van Athenaeum Boekhandel - dat is er zaterdagnacht te doen bij Bijzondere collecties. Voor wie met een wereldverbeterend volle maag de N8 in wil gaan, een recept uit De groene wereldkeuken.

Spread uit Troth Wells, De groene wereldkeuken: Ewa – Bonenstoofpot
Spread uit Troth Wells, De groene wereldkeuken: Ewa – Bonenstoofpot

Ewa – Bonenstoofpot

Een Nigeriaans gerecht zoals dit wordt meestal als eenpansgerecht bereid met geweekte, gedroogde bonen. U kunt natuurlijk ook voor bonen uit blik kiezen zodat het gerecht sneller klaar is. Experimenteer naar eigen smaak met kruiden en smaakgevers.

Voor 4 personen

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 25 minuten

1 eetl. plantaardige olie
1 ui, in ringen
1 blik van 400 g bonen, bijvoorbeeld
zwartoogboontjes, uitgelekt
4 tomaten, fijngehakt
1 groene paprika, zonder de
zaadlijsten fijngehakt
2 eetl. tomatenpuree
½ theel. chilipoeder
2½ cm verse gemberwortel,
fijngehakt
1 eetl. fijngesneden koriander
1 eetl. limoensap
zout en versgemalen zwarte peper

1  Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uien goudbruin.
2  Voeg de bonen, tomaten, paprika, tomatenpuree, chilipoeder, gember, koriander en zout en versgemalen peper naar smaak toe en roer alles goed door elkaar.
3  Breng de inhoud van de pan aan de kook, draai het vuur laag en en laat de groenten 15-20 minuten pruttelen tot alle smaken goed zijn vermengd. Roer het limoensap erdoor en dien het gerecht op met rijst, maïs of brood.



Bijzondere Collecties (UvA)
FOAM
Hermitage Amsterdam
Fontaine Uitgevers
Uitgeverij Contact

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum