Leesfragment: Koken met Athenaeum: het lievelingsrecept van Nigel Slater

01 april 2022 , door Nigel Slater
|

Op zoek naar lekkere recepten? Welkom bij ‘Koken met Athenaeum’. Twee keer per maand trakteren we je op een favoriet recept  van een kookboekenauteur. Deze week: Nigel Slater, een schrijvende kok, een kokende schrijver en vooral een grootheid in zijn vak als voedseljournalist. Binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk werd hij bekend dankzij zijn unieke, verhalende, manier van schrijven over eten en koken. In zijn nieuwste boek Keukenkronieken vertelt hij over zijn leven in de keuken, en hoe zijn manier van koken in de loop der jaren is veranderd. Zijn favoriete recept (of niet?) is ‘Uien uit de oven, taleggiosaus’.

Nigel SlaterNigel Slater:

‘I don’t really have a favourite recipe from the book for The Athenaeum but you could suggest the Onions with Taleggio Sauce.’

Uien uit de oven, taleggiosaus

Voor 4 personen

  • uien – 8 middelgrote
  • laurierblaadjes – 3
  • zwarte peperkorrels – 12
  • olijfolie – 3 eetlepels
  • boter – 60 g
  • tijm – 8 takjes
  • slagroom – 250 ml
  • taleggio – 200 g

Uit Nigel Slater, Keukenkronieken: Uien uit de oven, taleggiosausBreng een grote, diepe pan water aan de kook. Verhit de oven tot 200 °C. Pel de uien en laat ze heel. Doe de laurier en peperkorrels in het kokende water en laat ook de uien erin glijden. Laat de uien circa 30 minuten in het flink borrelende water sudderen, tot ze zacht en gaar zijn. 

Schep de uien met een schuimspaan uit de pan in een ovenschaal. Giet de olijfolie over de uien en voeg de boter, de blaadjes van de helft van de tijmtakjes en een beetje zwarte peper toe. Bak ze 40 minuten in de oven en bedruip ze in die tijd een- of tweemaal.

Verwarm de slagroom in een steelpan op laag vuur. Snijd de taleggio in kleine blokjes, doe ze in de room en laat ze zonder te roeren zachtjes smelten.

Voeg de overgebleven tijmtakjes toe. 

Serveer twee uien per persoon, met wat taleggio-tijmsaus erbij.

 

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum