Leesfragment: Kokanje

12 juni 2022 , door Hannah van Binsbergen
| |

14 juni verschijnt Kokanje, de nieuwe dichtbundel van VSB Poëzieprijswinnares Hannah van Binsbergen. En 17 juni, vanaf 16.00, komt ze bij Athenaeum Boekhandel Spui voordragen. Lees bij ons een van de gedichten.

Land van Kokanje, ook wel bekend als Luilekkerland, is een sprookjesland van overvloed, waar koeken aan de bomen groeien en gebraden duiven je in de mond vliegen. De weg erheen is lang en vol hindernissen want hij voert dwars door ons dagelijks leven. En we weten allemaal hoe het daar is. Luilekkerland is een fantasie geboren ten tijde van de pest en hongersnood. Mensen die worstelen om in leven te blijven hebben weinig aan het ascetische, spirituele ideaal van het paradijs. De levenshouding van opofferingsgezindheid en het ophemelen van leed bleek niet zo’n goed ideaal, en dus verzinnen ze hun eigen antiparadijs. Een utopie die wél past bij wat mensen nou eenmaal willen en hoe mensen zijn.

Kokanje wil de wereldse geneugten serieus nemen en hier ruimte voor maken in het leven van de geest. Voorbij moralisme en zuiverheid kiezen voor behoefte en plezier. Overvloed is mogelijk, maar we moeten er wel voor vechten.

N.B. Lees ook een fragment uit Van Binsbergens romandebuut Harpie.

 

Histories Kokanje

Ik vertrek, hoewel ik niet wijs ben: op mijn eigen stomme manier ben ik tweehonderdzeventig jaar geworden. O vreugde in het rijk der levenden te wonen en te eten zolang de lepel in de brijpot staat.

Vermaarde zuipschuiten: dit is mijn geschiedenis. Ik vertrek in de wijnmaand met mijn vrolijke vrienden, stegenjongens al, vangen de geest van het gaan die in de gang woont, de wegen teisterend, een wellevende plaag, een feest op poten.

Verlammend, deze droom, maar mooi:
’s nachts schijnen zeven manen, de getrouwen blootshoofds observeren terwijl de dichter slaapt tot de volgende wacht.

Hoe zal het ons vergaan in het volgende hoofdstuk? Ach, ik weet het maar ik houd mijn mond, gebruik hem om te drinken. De kaart ligt thuis, de lamp vergeten maar er ligt een briefje op de bodem van de pot: het land onder de waterput:

Kokanje.

 

© Hannah van Binsbergen

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum