Leesfragment: Aarduitwrijvingen

27 januari 2022 , door Charlotte Van den Broeck
| |

Een van de genomineerden voor de Ida Gerhardtprijs is Charlotte Van den Broeck met Aarduitwrijvingen. Lees vandaag, op Gedichtendag, een gedicht uit die nieuwe bundel.

Deze bundel, vrucht van een verblijf in Death Valley, is een verzameling van veranderlijke landschappen en de wisselende lichamen die zich erin voortbewegen.

De gedichten zelf zijn evenzovele oefeningen in waarneming. In de ruimten tussen aanblik en uiterlijke verschijning ontstaan beelden, onderhevig aan kleuren, texturen en zintuigen. En deze beelden rijgen zich aaneen tot wat misschien wel feministische natuurgedichten kunnen worden genoemd over zaken als erotiek, bloei, geweld en kwetsuur: ‘de woestijn woelt en sleept haar laken mee / er ontwaakt // een vrouw zonder beschadigingen, ze kleedt zich / voor een dagtocht, ze zeult geen geesten’.

N.B. Lees ook een fragment uit Van den Broecks essaybundel Waagstukken (shortlists Boekenbon Literatuurprijs, Jan Hanlo Essayprijs, winnaar Confituur Boekhandelsprijs en Dr. Wijnaendts Francken-prijs), en een gedicht uit Nachtroer (shortlist VSB Poëzieprijs). De andere genomineerden zijn Erik Bindervoet met De droom van eb inkt diervoer, Maarten van der Graaff met Nederland in stukken, Sasja Janssen met Virgula en Anne Vegter met Big data [de links leiden naar voorpublicaties].

 

doen alsof een steen een vrucht

een vrouw heeft treur
in haar maag
schraapt een nectarinepit

ze legt zich bolvormig
in nabootsing van een vrucht
om het binnenste

houdt de goudwespen op afstand
wast

in het wijde oog van de middag
ze heeft heus honger

maar het fruit is hard
en bloedt op het tandvlees

 

Copyright© 2021 Charlotte Van den Broeck

pro-mbooks1 : athenaeum