Deze maand verscheen Sweet, het nieuwe boek van Yotam Ottolenghi, nu samen met Helen Goh, in de vertaling van Hennie Franssen en Kien Seebregts. Wij mogen twee recepten brengen: 'Honingkaramels met macadamianoten en kokos' en 'Semolinataart met pistachenoten en rozenwater'.
Volmaakt luchtig biscuitgebak, op smaak gebracht met kruiden en citrus, een met poedersuiker bestoven, superkruimelig koekje rechtstreeks uit de oven... Er is weinig dat ons zo'n geluksgevoel kan geven als deze zoete verleidingen. In Sweet keert Yotam Ottolenghi terug naar waar zijn culinaire avonturen ooit begonnen: in de patisserie.
N.B. Eerder brachten we twee kerstrecepten uit eerdere kookboeken van Ottolenghi, en bespraken we Plenty.
Deze karamels begonnen hun bestaan als vulling van een taart. Er was echter vrijwel nooit echt genoeg om de taartbodem te vullen. Dit had minder te maken met de hoeveelheden in het recept, maar meer met het feit dat het zo moeilijk was om te stoppen met het snoepen van lepels vol karamel. De taartbodem werd al snel ontheven van zijn plicht zodat we ons alleen maar op de vulling hoefden te concentreren. De uiteindelijke karamels zagen er prachtig uit, net kleine bonbons. Ze zijn ook goed houdbaar en daardoor fantastisch om cadeau te geven, elk afzonderlijk verpakt in bakpapier. Wij hadden redelijk lange repen – circa 9 cm – maar u kunt ze ook korter maken als u wilt, dan worden het er ook meer. Karamels maken is niet zo moeilijk, maar het vraagt enige ervaring, dus geef het niet op als ze niet meteen de eerste keer volmaakt zijn.
U hebt hiervoor beslist een suikerthermometer nodig. U kunt de karamels 2 weken bij kamertemperatuur bewaren, buiten direct zonlicht, en maximaal een maand in de koelkast. Bewaar ze in een luchtdicht gesloten trommel of per stuk verpakt in plasticfolie of bakpapier en plasticfolie.
U kunt de karamels 2 weken bij kamertemperatuur bewaren, buiten direct zonlicht, en maximaal een maand in de koelkast. Bewaar ze in een luchtdicht gesloten trommel of per stuk verpakt in plasticfolie of bakpapier en plasticfolie.
Deze taart wordt met liefde gemaakt, maar dat lijkt ons eigenlijk vanzelfsprekend voor een taart die met rozenblaadjes is versierd. Als u echter tijd wilt besparen, kunt u de rozenblaadjes weglaten of kant-en-klare gedroogde rozenblaadjes kopen: de taart en de room zijn allebei bijzonder genoeg als u iets wilt maken voor degene die u wilt laten weten dat u van hem houdt. Als u er met hart en ziel voor gaat, hebben roze of rode rozenblaadjes de voorkeur: de rode blaadjes zijn na het konfijten dieppaars.
U kunt de taart in een goed gesloten trommel zeker 5 dagen bewaren.Bestrooi de taart pas vlak voor het aansnijden met de rozenblaadjes.
Tekst © 2017: Yotam Ottolenghi en Helen GohCulinaire fotografie © 2017: PEDEN + MUNK
Voor de Nederlandstalige uitgave: © 2017 Fontaine Uitgevers BV, Hilversumwww.fontaineuitgevers.nl
Vertaling en bewerking: Hennie Franssen en Kien Seebregts