Teylers Ontmoet monsterdieren; over ontdekkingsreizen, verzinsels en verzamelaars

11 februari 2018
| | | |

Op zondag 11 februari om 14.00 uur staat Teylers Ontmoet in het teken van monsterdieren, wonderkamers en etnografie. Bij Alexander Reeuwijk aan tafel schuiven aan: Jet Bakels en Anne-Marie Boer, Thijs Demeulemeester en Reimar Schefold.

In de voorverkoop zijn toegangskaarten (inclusief koffie/thee in de pauze) voor € 8,- te verkrijgen. U kunt de kaarten bestellen via de website van Teylers Museum of aan de kassa van Athenaeum Boekhandel aan de Gedempte Oude Gracht 70 in Haarlem. Op de dag zelf kunt u een kaartje (€ 10,-) kopen in het museum. 

Teylers Ontmoet is een middag rondom recent verschenen werken over geschiedenis, reizen en natuurwetenschap. De auteurs van deze boeken gaan in gesprek met schrijver en reiziger Alexander Reeuwijk. Teylers Ontmoet vindt iedere tweede zondag van de maand plaats in de historische Gehoorzaal van Teylers Museum en wordt georganiseerd door Teylers Museum in samenwerking met Athenaeum Boekhandel en Alexander Reeuwijk.

Jet Bakels en Anne-Marie Boer

Waarom zijn speurders, wetenschappers, kunstenaars, kinderen en volwassenen al generaties lang geboeid door wereldberoemde beesten als Yeti en Nessie. Bestaan ze echt? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor Monsterdieren, de nieuwe tentoonstelling van Teylers Museum. Jet Bakels en Anne-Marie Boer verzamelden feiten, volksverhalen en mythes over vermeende monsters en maakten ook een schitterend boek over dit onderwerp. Waarom geloofden zovelen in de verschrikkelijke sneeuwman en het Schotse waterdier? Was er sprake van collectieve verdwazing of bestonden ze werkelijk? Hoe werden monsterdieren het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek? Bakels en Boer bevestigen: truth is stranger than fiction.

Thijs Demeulemeester

Een verzameling exotische objecten om te bestuderen, om mee te pronken of om simpelweg van te genieten. De Wunderkammer spreekt al eeuwen tot de verbeelding. De Belgische schrijver en journalist Thijs Demeulemeester publiceerde in 2017 het schitterende kunstboek Wunderkammer; een exotische reis door de tijd. Of het nu gaat om dieren op sterk water, opgezette vogels of prenten van monsters en andere fabeldieren, ze vonden allemaal hun weg naar westerse verzamelaars. Wunderkammer is een unieke collectie exotica op papier: acht eeuwen verzameldrift en nieuwsgierigheid naar verre beschavingen.

Reimar Schefold

In de jaren zestig van de vorige eeuw reisde de Zwitserse antropoloog Reimar Schefold naar Indonesië. Hij verbleef er twee jaar bij de Sakuddei, een geïsoleerde stam op de Mentawai-eilanden, voor de kust van Sumatra. In Wees goed voor je ziel beschreef Schefold jaren later op persoonlijke wijze zijn ervaringen bij de stam. Daarbij krijgt de lezer inzicht in de sjamanistische cultuur, die er vanuit gaat dat niet alleen mensen, maar ook de dieren, planten en de objecten om hen heen een ziel hebben.

‘Reimar Schefold is een van de laatste grote etnologen uit het tijdperk van de ontdekkingsreizen,' aldus Redmond O’Hanlon. Henk Schiffmacher noemt de antropoloog een van zijn helden: ‘Er zijn weinig mensen die zo diep in een andere cultuur zijn doorgedrongen.'

Programma zondag 11 februari 2018

Inloop: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Einde: 16.00 uur

pro-mbooks1 : athenaeum