Wij zijn ons. Een kleine sociologie van grote denkers

04 oktober 2018
| | | | |

Waarom dragen we geen zwarte kleding meer bij een uitvaart? Waar komt de populariteit van babyshowers en vrijgezellenfeesten vandaan? En waarom is de discussie over Zwarte Piet heilzaam? Naar aanleiding van zijn boek Wij zijn ons. Een kleine sociologie van grote denkers gaat auteur Mark van Ostaijen donderdag 4 oktober (17.00) bij Spui25 in gesprek met Godfried Engbersen, Coen Simon en Damiaan Denys.

Aanmelden

Over Wij zijn ons

Waarom dragen we geen zwarte kleding meer bij een uitvaart? Waar komt de populariteit van babyshowers en vrijgezellenfeesten vandaan? En waarom is de discussie over Zwarte Piet heilzaam? In het boek Wij zijn ons vormen bovenstaande vragen het uitgangspunt voor een reis langs de belangrijkste denkers uit de sociologie. Psychologie is 'hot'. Maar alhoewel psychologen experts zijn op het gebied van individuele handelingen, voor het begrijpen van sociaal gedrag zijn ze beperkt toegerust. Daarvoor bestaat de sociologie. In Nederland heeft de publieke sociologie een ondergeschikte rol. Het boek Wij zijn ons toont de rijkheid van sociologie in het begrijpen van alledaagse verschijnselen. Aan de hand van denkers als onder anderen Max Weber, Norbert Elias, Pierre Bourdieu, Jane Jacobs en Johan Huizinga krijgen we meer vat op sociale verschijnselen zoals #metoo, Zwarte Piet en terrorisme.

Over de sprekers

Mark van Ostaijen (1984) is als bestuurssocioloog verbonden aan de Universiteit van Tilburg. In 2017 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op zijn onderzoek naar migratie en mobiliteit in Europa. Op dit moment verricht hij stadsetnografisch onderzoek in Amsterdam Nieuw-West. Hij publiceert onder meer in De Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw en is columnist voor Binnenlands Bestuur.

Godfried Engbersen (1958) is WRR raadslid, hoogleraar Algemene Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV). Kernthema's in zijn onderzoek zijn vraagstukken van sociale ongelijkheid, internationale migratie en de onbedoelde gevolgen van beleid en kennis. Zijn huidige onderzoek richt zich op transnationalisme, arbeidsmigratie vanuit Midden- en Oost-Europa en grootstedelijke problematiek.

Damiaan Denys (1965) is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Door optredens in een theatervoorstelling, in Zomergasten en DWDDbrengt hij zijn onderzoek, dat zich richt op de psychopathologie en neurobiologie van angst, controle en dwang, onder de aandacht van een divers publiek.

Coen Simon (1972) is filosoof en publicist. Hij was redacteur van Filosofie Magazine en schreef verschillende boeken zoals Oordeel zelf en Schuldgevoel, waarover hij ook het essay van de Maand van de filosofie schreef. Simon won in 2012 de Socrates-wisselbeker voor het boek En toen wisten wisten we alles voor het 'meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het jaar.' Simon schrijft regelmatig voor o.m. NRC Handelsblad, Trouw en Filosofie Magazine.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum