Verschuivende perspectieven: de verbeelding van slavernij en kolonialisme

01 juni 2018

Tijdens deze bijeenkomst bij Spui25 vragen we ons af hoe media en musea informatie over het slavernijverleden overbrengen naar het publiek. Het Nederlandse koloniale verleden werd lange tijd verbeeld als een verleden van macht en rijkdom. Recentelijk is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar dit tijdperk. Hoe gaan musea en media om met deze nieuwe kennis? 1 juni, 20.00-21.30 uur.

De traditionele verbeelding van het koloniaal verleden als een tijd van macht en rijkdom is een eenzijdig perspectief dat geen recht doet aan de pluriformiteit van deze geschiedenis. Met het vele nieuwe onderzoek dat wordt gedaan kijken we in deze afsluitende bijeenkomst opnieuw naar dit verleden, en de representatie ervan in media en musea. Wat is de rol van kunst in een globaliserende samenleving in relatie tot een koloniaal verleden? Hoe worden zwarte Nederlanders in (collecties van) musea en culturele instellingen vertegenwoordigd en gerepresenteerd? En hoe werkt dit verleden door in het heden? Deze vragen en meer komen tijdens dit programma aan bod. Moderatie: Nancy Jouwe.

Over de sprekers

Esther Captain is senior-onderzoeker en projectcoördinator van de deelstudie naar de bersiap binnen het onderzoeksprogramma Dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950. Daarnaast is zij hoofd kenniscentrum bij de faculteit onderwijs en opvoeding aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze heeft uitgebreid gepubliceerd over (Indisch) erfgoed van de Tweede Wereldoorlog, memory en erfgoedstudies, postkoloniale geschiedenis, identiteit en generaties. Haar proefschrift ging over ervarings- en herinneringsliteratuur van burgergeïnterneerden in de Japanse kampen in Nederlands-Indië. Zij publiceerde (met Guno Jones) Oorlogserfgoed overzee. De erfenis van de Tweede Wereldoorlog op Aruba, Curaçao, Indonesië en Suriname (Bert Bakker, 2010).

Sruti Bala is Universitair hoofddocent Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is de hoofdonderzoeker van een vijfjarig onderzoeksproject in samenwerking met de Universiteit van Curaçao genaamd "Cultural Practices of Citizenship under Conditions of Fragmented Sovereignty: Gendered and Sexual Citizenship in Curaçao and Bonaire".

Nancy Jouwe (moderator) is onderzoeker, publicist en curator en doceert aan diverse universiteiten en hogescholen in Nederland op het gebied van postkoloniale geschiedenis, gender, ras, seksualiteit en populaire en visuele cultuur. Daarnaast is ze projectleider van onderzoeksproject Mapping Slavery NL. Haar laatste publicatie (met co-auteurs Dienke Hondius, Dineke Stam, Jennifer Tosch) heet Dutch New York Histories. Connecting Native American, African and Slavery Heritage.

Vrije toegang, meld u hier aan!

pro-mbooks1 : athenaeum