Eenakter over de gebroeders Von Humboldt

21 september 2017 tot 21 september 2017

Op 21 september zal Marjolijn van Heemstra ter ere van het 10-jarige bestaan van Spui25 een eenakter over de gebroeders Von Humboldt spelen. 

Geschreven en uitgevoerd door theatermaker Marjolijn van Heemstra, met aansluitend debat over de waarde van de gebroeders Humboldt voor onze tijd.

Wilhelm, de oudste Von Humboldt, werd 250 jaar geleden geboren. Hij was filosoof, recht- en taalwetenschapper. Hij is de grondlegger van de universiteit zoals wij die kennen én stond aan het begin van de ontwikkeling van het Bildungsideaal. Zijn twee jaar jongere broer Alexander is zeker zo invloedrijk geweest. Deze visionair is nu door velen vergeten maar was ooit de beroemdste man op aarde -op Napoleon na.

Waar Wilhelm zijn kennis bij voorkeur uit boeken en zijn bovenkamer haalde, had Alexander een grote honger naar avontuur en ontdekkingen. Aan boeken heb je volgens hem niet genoeg als wetenschapper; om de wereld werkelijk te begrijpen moet je de natuur voelen en ervaren. Dus reisde hij - bijna letterlijk – de wereld rond en mat, observeerde en verzamelde alles wat hij tegenkwam.

Hij speelde een ongekend grote rol in de ontwikkeling van de natuurwetenschappen en van ons beeld van de wereld als kosmos. Alexander combineerde zijn intellectuele virtuositeit met het oog van een schilder en de gevoelens van een dichter. Hij wilde tot de verbeelding en de geest spreken en verrijkte zijn wetenschappelijke publicaties en reisverslagen met lyrische beschouwingen en gedetailleerde illustraties.

De beide broers waren ervan overtuigd dat kennis moet worden gedeeld en voor iedereen toegankelijk gemaakt. De weg naar nieuwe en grotere ontdekkingen lag volgens hen in het samenkomen van verschillende disciplines en het uitwisselen van kennis en een verscheidenheid aan opvattingen. Precies dáárvoor biedt Spui25 al tien jaar het podium. Dat vieren we met deze eenakter.

Over de sprekers

Marjolijn van Heemstra (1981) is schrijfster en theatermaker. Na haar studie Religiewetenschappen werkte van Heemstra als journalist. Ze schrijft een wekelijkse column in Trouw. In 2009 kwam haar eerste gedichtenbundel uit Als Mozes had doorgevraagd, waarvoor ze meerdere prijzen won. Ze schreef onder meer De laatste Aedema, Meer hoef dan voet en haar meest recente werk En we noemen hem.

De sprekers van het debat na afloop worden later bekend gemaakt.

In principe is deze uitvoering is besloten en enkel toegankelijk voor genodigden, maar wegens veel belangstelling zal er een aantal toegangskaarten weggegeven worden aan geïnteresseerden. Kijk op de Facebookpagina voor meer informatie.

pro-mbooks1 : athenaeum