De schrijver als superster: literaire roem en celebrity-cultuur

01 december 2016 tot 01 december 2016
| | | | |

Ter gelegenheid van de verschijning van de artikelenbundel Celebrity Authorship and Afterlives in English and American Literature, samengesteld door Gaston Franssen en Rick Honings, gaan vier letterkundigen en een literaire ster op 1 december (vanaf 17 uur) in Spui25 op zoek naar een antwoord op de intrigerende vraag: wat is de plek van de schrijver in onze hedendaagse celebrity-cultuur?

Odile Heynders onderzoekt de gewiekste zelfprofilering van Britse auteur Zadie Smith, die met haar debuut White Teeth (2007) in één klap wereldberoemd werd. Gaston Franssen vertelt over de mediaschuwe J.D. Salinger, schrijver van de cult-klassieker The Catcher in the Rye (1951) en superster tegen wil en dank. Maaike Meijer buigt zich over de omstreden toekenning van de Nobelprijs voor de literatuur aan zanger Bob Dylan en schrijver Niña Weijers presenteert haar visie op literaire roem. Rick Honings verzorgt een inleiding en presenteert.

Over de sprekers

Gaston Franssen is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksinteresses zijn populaire literaire cultuur en narratieve identiteitsvorming. Hij publiceerde over Jan Cremer als celebrity en fancultuur rondom W. F. Hermans, Boudewijn Büch en Wim T. Schippers. Momenteel schrijft hij een boek over Heleen van Royen.

Odile Heynders is hoogleraar Comparative Literature aan de Universiteit van Tilburg. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen literatuur en politiek. Ze publiceerde over de publieke interventies van auteurs als Bas Heijne en Ramsey Nasr en onlangs verscheen haar boek Writers as Public Intellectuals: Literature, Celebrity, Democracy.

Rick Honings is universitair docent aan de Universiteit Leiden. In 2013 publiceerde hij, samen met Peter van Zonneveld De gefnuikte arend: het leven van Willem Bilderdijk en recentelijk verscheen van zijn hand De dichter als idool: literaire roem in de negentiende eeuw.

Maaike Meijer is hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Haar onderzoek richt zich op gender, populaire cultuur en literatuur. In 2011 publiceerde ze haar biografie van M. Vasalis en in 2015 een studie over André Rieu. Momenteel werkt ze aan een biografie van F. Harmsen van Beek.

Niña Weijers is schrijver. In 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties en won hiermee de Anton Wachterprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Daarnaast is ze columnist en recensent bij De Groene Amsterdammer en redacteur bij De Gids.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.


AANMELDEN

pro-mbooks1 : athenaeum