Sign of Time 21: Designer Genetics

19 september 2018
| | | |

Woensdag 19 september, vanaf 20.00 spreken William Myers, Tamar Stelling, Sjoerd Repping en Wieke Betten bij Pakhuis De Zwijger over puzzelen met DNA en het kind als klinische constructie. In samenwerking met AMC Amsterdam & De Correspondent.

Kunnen we binnenkort de genen van ons nageslacht van A tot Z zelf samenstellen, zoals uit een catalogus? Meer dan ooit is de mens in staat om de toekomst van menselijke voortplanting - en daarmee ook zijn eigen toekomst als soort - te bepalen. Met DNA, de bouwsteen van het leven, kunnen we onszelf wijzigen, veranderen en verbeteren. Met gentherapie zijn we al in staat om dodelijke ziektes te genezen die zijn te herleiden tot een enkele gen, maar de mogelijkheden lijken eindeloos. In hoeverre kunnen we straks onze kinderen 'designen', denk aan het geslacht, fysieke vaardigheden en cognitieve kenmerken zoals intelligentie? En is het acceptabel dat een kind een klinische constructie is? We gaan in gesprek met biodesigners, juristen, experts over de toekomst van de maakbare mens.

  • William Myers doceert in én schrijft over de geschiedenis van architectuur en design. Deze zomer verschijnt de nieuwe editie van zijn boek BioDesign: Nature + Science + Creativity, waarin hij meerdere ontwerp- en kunst projecten uitlicht waarbij levende systemen een integraal onderdeel vormen van het ontwerpproces. Daarnaast is hij voorzitter van de Bio Art & Design Awards, die jaarlijks uitgereikt worden aan biokunstenaars die de verbinding maken tussen kunst en wetenschap. Wat voor een toepassingen voor genetic engineeringkunnen we zien in biodesign?
  • Als correspondent ‘niet-mens’ voor De Correspondent schrijft Tamar Stelling over kunst, wetenschap en technologie. Als kritische denker houdt ze zich graag bezig met toekomstscenario’s. Hoe ziet zij de toekomst van de embryo en welke invloed kan voortplantingstechnologie hebben op ons seksleven bijvoorbeeld?
  • Wat is de toekomst van baby’s maken? Sjoerd Repping, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde bij het AMC in Amsterdam, is altijd op zoek naar concrete verbeteringen van behandelingsmogelijkheden en is veelvuldig aanwezig in het maatschappelijke debat over nieuwe vruchtbaarheidstechnieken en toepassingen van stamcellen, en ook in die zin een rolmodel voor een nieuwe generatie jonge onderzoekers.
  • Hoe organiseer je betekenisvolle deliberatie over nieuwe technologie? Met deze vraag houdt postdoc onderzoeker Wieke Betten zich bezig. Haar promotieonderzoek ging over verschillende manieren van reflecteren op biotechnologie, waarvoor ze oa samen met Waag Society biokunst projecten bestudeerde.

Delen op

42,00
pro-mbooks1 : athenaeum