HEYU: Ghayath Almadhoun en Anne Vegter

03 april 2016
| | |

Voor HEYU! Writers ondervraagt literatuurcriticus en programmamaker Margot Dijkgraaf voor de OBA twaalf van de beste Europese schrijvers over onderwerpen die ons bezighouden: liefde en leven, migratie en Fort Europa, stad en platteland, politiek en democratie. Welk beeld geven schrijvers van de tijd waarin wij leven, waar zit de angst, waar zit de hoop? Zondag 3 april is dichter Ghayath Almadhoun (1979) te gast bij de Openbare Bibliotheek AmsterdamAlmadhoun gaat in gesprek met Anne Vegter, prozaïst, dichter en toneelschrijver.

Almadhoun werd geboren in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus en werkte als cultureel journalist. In Syrië en in Zweden, waar hij sinds 2008 woont, publiceerde hij verschillende dichtbundels. Veel van Almadhouns gedichten zijn vertaald in het Duits, Italiaans, Grieks en Sloveens. In Nederland is een verzameling van zijn poëzie verschenen in de dichtbundel Weg van Damascus.

In 1989 debuteerde Anne Vegter met het kinderboek De dame en de neushoorn waarvoor ze meteen de Woutertje Pieterseprijs ontving. Daarna publiceerde zij onder andere Verse bekken, de verhalenbundel Ongekuiste versies en de novelle Harrie’s hoofdingang. Voor haar bijdrage aan Struisvogels op de Coolsingel, een theatrale getuigenis van het bombardement op Rotterdam, ontving ze in 2005 de Taalunie Toneelschrijfprijs. In 1992 verscheen haar eerste dichtbundel Het veerde, later gevolgd door Aandelen en obligaties, Spamfighter en Eiland berg gletsjers. In 2004 kreeg Vegter de Anna Blamanprijs voor haar hele oeuvre. Ze is Dichter des Vaderlands en lid van de Akademie van Kunsten.

Met medewerking van Athenaeum Boekhandel en met muzikale intermezzi door studenten van het Conservatorium van Amsterdam.

(Foto: Cato Lein)

Zondag 3 april, 16.00 uur, OBA Theater, kaarten via de OBA.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum