Geert Mak over De levens van Jan Six

27 augustus 2016
| | | |

Zaterdag 27 augustus, vanaf 14.00 bij Athenaeum Boekhandel, Spui 14-16, wordt Geert Mak door Laura van Hasselt geïnterviewd over zijn nieuwe boek De levens van Jan Six. U bent van harte welkom.

Toegang is gratis, aanmelding gewenst via [email protected].

Over De levens van Jan Six

Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17de-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.

Na hem kwamen nieuwe mannen: binnen de familie Six heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester en wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal verstopt in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties, door vier eeuwen heen, over kleine en grote zaken – zelfs met George Washington – in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen verder bewaarden, tot hun balboekjes toe.

De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse elitefamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Lees bij ons ook een uitgebreid fragment uit het boek.

 

 

Geert Mak (1946) was redacteur van De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad, maar werd bekend met zijn historische boeken. Zijn doorbraak kwam met De engel van Amsterdam (1992), hij kreeg de Henriëtte Roland Holstprijs voor Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), de Trouw Publieksprijs voor De eeuw van mijn vader (1999) en de NS Publieksprijs voor In Europa (2004). In 2007 schreef Mak het Boekenweekgeschenk. In 2015 kreeg Mak zowel de Gouden Ganzenveer als de Comeniusprijs toegekend. Op Athenaeum.nl bespraken we zijn De hond van Tisma. We publiceerden voor uit zijn recentste boek, Reizen zonder John (2012). (Auteursportret © Fjodor Buis)

Laura van Hasselt (1974) is historica. Ze werkt sinds 2009 als conservator moderne geschiedenis bij het Amsterdam(s Historisch) Museum. Daarnaast is ze als promovenda verbonden aan de UvA. Ze schrijft een biografie over Christiaan Pieter van Eeghen (1816-1889): zakenman, stadsvernieuwer en kunstverzamelaar. (Voor meer informatie over het onderzoek, zie haar blog.) Eerder schreef ze Amsterdam DNA. Hoe Amsterdam Amsterdam werd (2013) en stelde ze Amsterdam in Vogelvlucht. Stad op de drempel van de Gouden Eeuw (2015) samen. Op Athenaeum.nl presenteerde ze enkele malen 'de keuze van de conservator'.

pro-mbooks1 : athenaeum