Lekker lezen op vakantie in Griekenland? Drie boekentips van boekverkoper Bob Kappen

24 juli 2023
| | | |

Vakantielezen! Deze week: Griekenland en de Balkan. Griekenlandliefhebber Bob Kappen tipt drie ultieme vakantieboeken voor mee naar het land van filosofie, eilanden, tempels en zee.

Heerlijke klassieker: Zorbás de Griek 

Leven en wandel van Zorbás de Griek van Nikos Kazantzakis, vertaald door Hero Hokwerda, is een heerlijke roman over een vriendschap tussen twee tegenpolen. Aan de ene kant een schrijver die het leven nogal ingewikkeld lijkt te vinden en aan de andere een levenskunstenaar die volledig in zijn sas is met het leven. Het boek speelt zich af op Kreta en is ook verfilmd. En wie kent niet de inmiddels wereldberoemde dans van Zorba? 

Een heerlijke klassieker die je zeker moet lezen als je in de zinderende Griekse zomerzon op een eiland zit.’ 

Echt vakantieboek: Drie zomers 

Drie zomers van Margarita Liberaki, ook weer vertaald door Hokwerda, is een echte klassieker in Griekenland. Het boek gaat over drie zussen die opgroeien net buiten Athene. We volgen de zussen gedurende drie zomers vlak voor de Tweede Wereldoorlog. We zien ze opgroeien, verliefd worden en leren te leven. De dynamiek tussen de totaal verschillende zussen roept veel herkenning op. Ik las dit boek tijdens een vakantie op de Peleponnesos en was verkocht.



Het oude Griekenland en Athene komen helemaal tot leven: Alkibiades 

Ik houd helemaal niet van dikke boeken, maar wel van Pfeijffers werk en het Oude Griekenland. En na drie pagina's Alkibiades dacht ik: wow, dit is zo fantastisch. Griekenland en het Oude Athene komen echt helemaal tot leven en dat vind ik heel knap gedaan. En het blijft natuurlijk niet bij ‘de mooiste stad op aarde’ (dixit Alkibiades), want een veel groter gebied komt aan de orde: Sparta, Perzië, Thracië. 

Dit is een boek waar je ook meteen veel van leert wat betreft het leven in de Griekse Oudheid. Dat het bol stond van verraad en oorlogen, heel normaal was dat mannen met mannen gingen en er met het grootste gemak mensen werden vermoord. Dat is heftig, en fascinerend. 

Vorm en inhoud vloeien fantastisch samen in deze roman. Je hoort Alkibiades oreren, je hoort hem vertellen over zijn leven, filosoferen, je ziet hem zitten met Sokrates. Met dit boek in je hand komt Griekenland echt tot leven. 

Bob Kappen is boekverkoper bellettrie bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum Spui.

pro-mbooks1 : athenaeum