Oek de Jong wint de Boekenbon Literatuurprijs 2020

12 november 2020
| | |

Oek de Jong wordt bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs 2020 voor zijn roman Zwarte schuur. Dat maakte de organisatie zojuist bekend. Volgens de jury is Zwarte schuur 'een boek dat beschouwd mag worden als een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman' en 'een roman die de lezer aan het werk zet en aanmoedigt tot interpretatie en discussie'.

De Boekenbon Literatuurprijs (voorheen de AKO Literatuurprijs, en tussentijds de ECI of Bookspot Literatuurprijs) is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De Boekenbon Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze jury wordt benoemd door de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van € 50.000. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek. In 2019 wonnen Wessel te Gussinklo (fictie) en Sjeng Scheijen (non-fictie) de Bookspot Literatuurprijs, in 2018 won Tommy Wieringa de prijs, in 2017 won Koen Peeters, in 2016 Martin Michael Driessen, in 2015 Jeroen Brouwers, 2014 Stefan Hertmans, in 2013 Joke van Leeuwen, in 2012 Peter Terrin, in 2011 Marente de Moor en in 2010 David Van Reybrouck.

Lees op onze site een fragment uit Zwarte schuur en onze recensie. De Jong werd vorig jaar tweeëntwintig maal genoemd in de eindejaarslijstjes, achter Manon Uphoffs Vallen is als vliegen, en krijgt voor de tweede keer een grote romanprijs: Pier en oceaan werd met de Gouden Boekenuil bekroond.

De Jong werd bij Athenaeum Boekhandel & Nieuwscentrum Spui geïnterviewd door Bob Kappen, voor de Literatuurprijsorganisatie:

Uit het juryrapport:

Zwarte schuur is een roman over de draagwijdte van schuld, maar ook over het trauma van een veronderstelde dader, van iemand die gestempeld door het leven gaat. Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst.’

Bekijk de hele uitzending:

 

Dit was de shortlist:

Oek de Jong wint de Boekenbon Literatuurprijs 2020

Delen op

€ 17,50
€ 24,99
€ 12,99
pro-mbooks1 : athenaeum